Útban a 2008-as paralimpia felé

Szűkebb pátriánkban él egy 17 éves mozgássérült fiú, aki tervbe vette, hogy egyszer olimpiai érmet akasztanak a nyakába. Ez a fiatalember, aki Zagyvapálfalván lakik nagyon szereti az asztaliteniszt. Csonka Andrásnak hívják, és november 27.-én lesz 18 éves. Jelenleg a Táncsics Mihály Közgazdasági Szakközépiskola harmad éves tanulója.

Tíz évesen ismerkedett meg a játék alapjaival. Először a pajtásaival ütötte a kaucsuk labdát, majd a Petőfi DSE asztalitenisz szakosztályában folytatta Juhász Imre bá kezei alatt.

Egy hazai ranglista versenyen ismerkedett meg 2000 nyarán, a debreceni edzőjével, Papp Dezsővel aki eldöntötte, hogy nemzetközi szintű versenyzőt farag belőle.

Ezen a nyáron három hetet készült együtt a Bereczki fivérekkel, akik a Sidney-ben megrendezésre kerülő Paralimpiai Játékokra készültek. Napi 8-10-órás edzésessel telt el a nyár ami megalapozta a következő időszakot. Azóta nagyon keményen és tudatosan készül a hazai és nemzetközi versenyekre.

2002 tavaszán Budapesten az ALUKOR Kupán mutatkozott be először a nemzetközi mezőnyben. A következő 2 évben több világranglista versenyen vett részt Európában, melynek eredményeként 2003 végére a világranglistán a 24 helyre került.

A fiatal, tehetséges fiú a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság szabad kártyájával részt vehetett Athénban a Paralimpiai Játékokon.. Mint a magyar csapat legfiatalabb tagja egyéni és a csapatversenyeken indulhatott. Megyénket egyedül ö képviselte Athénban.

Alapvetően a tapasztalatszerzés volt a cél az első paralimpián, mely jól szolgálta a későbbi versenyekre való felkészülést. Egyéniben a csoportjában 4 versenyző közül a harmadik lett, így nem jutott tovább. Csapatban pedig a 10-es kategóriában a 6. helyet szerezték meg a Bereczki Zsolt, Bereczki Dezső, Zborai Gyula összetételű csapattal.

A hazatérés után folytatta a kemény edzéseket. Közben játszott a Petőfi DSE színeiben az NB III-as bajnokságban, ahol 78 %-os egyéni eredménnyel a csapat húzóembere volt.

A 2005-ös év szép sikereket hozott Andrisnak. Idehaza megnyerte saját kategóriájában az OB-t, párosban Zborai Gyulával II. lett. Az open kategóriában pedig III.

Több nemzetközi versenyen szerzett érmes helyezést, és ezzel együtt sok-sok világranglista pontot. Ennek alapján a szeptemberi Európa Bajnokságon -melyet az olaszországi Jesolóban rendeztek- már a 8. kiemelt volt a 8-as kategóriában.

Az EB-n megvillantotta oroszlánkörmeit, mert az open kategóriában a legjobb 32 közé került, míg a saját (8-as) kategóriájában a legjobb 8-ig jutott.

A legújabb világranglistán, melyet 2005-10-01-én tettek közzé, már a hetedik helyen szerepel.(lásd www.ipttc.org). Ezzel az eredménnyel már biztos résztvevőnek számít a jövő évi világbajnokságnak, melyet a svájci Montreuxban rendeznek . Így ismét közelebb kerülhet a kitűzött célhoz a következő Paralimpiai Játékokhoz, melyet Pekingben rendeznek 2008-ban.

Természetesen ehhez még nagyon sokat kell edzenie és fejben megbírkózni a feladattal. Jelenleg kölcsönjátékosként Nagybátonyban játszik az NB II-es csapatbajnokságban. Nyaranta pedig a Karsai Ferenc( az osztrák válogatott magyar származású edzője), Aranyosi Péter edzőpárossal fejleszti pinpongos tudását a TIBHAR sportszergyártó cég támogatásával.

Andrisnak kívánjuk, hogy teljesüljön nagy álma és Pekingből éremmel térjen haza, mellyel városunk és megyénk hírnevét is gyarapíthatja. Ehhez megfelelő segítséget nyújt a család és Andris iskolája is.